Най-големият празник. Свещеникът отслужва нощна литургия. На
сутринта пак има литургия и който е постил се причестява. След като се върне от
църква вече се нахранва с блажна храна. Първият ден се варят и боядисват яйца -
червени, сини, зелени, жълти и др.
Булките и годениците заедно отиват при кума. Булката носи
червени яйца - толкова, колкото деца има кумата. Дава се кравай и кокошка на
кръстницата. Кръстницата също дава яйца на годеницата от своя страна.
Младоженката целува ръка на кумата, прави се угощение в дома на кумовете.
Момите първия ден се обличат по-скромно, но вторият ден
обличат най-разкошните си дрехи – модни рокли, кадифени престилки с два везани
гълъба. На третия ден се правят гости на тази, която е оженена от друго село.
Носят се кравай, яйца и др.
Курабии и козунаци не са се правили, а са почнали да ги
правят по-късно, след войните.
На празника „Петки” /петият ден на Великден/ не се работи, за
да не пада градушка.
Великите четвъртъци са седем – един преди Великден и шест
след Великден, като последният е Възнесение Господне /Спасовден/. В миналото се
празнуваше като професионален празник на шофьорите.
Много интересно и добре описано!! Браво Дарина, традициите трябва да се помнят!
ОтговорИзтриване